Resum /review - Dissabte 14/01/2023 - 1a Lectura Cafè Literi amb Oscar Wilde


Dissabte 14/01/2023

1a Lectura Cafè Literari - El retrato de Dorian Gray - d'Oscar Wilde

"The portrait of Dorian Gray" by Oscar Wilde

Doncs fet!. Ja hem compartit la nostra 1a lectura i gaudit d'un cafè ple d'interpretacions, reflexions,  sensacions, opinions, afirmacions i dubtes.

Aquest cop si!,.... i val a dir que no les teníem totes, però un sempre s'ha d'envoltar de bons amics, bona gent i optimisme. Nuria i Thaïs gràcies pel suport "recolzament " incondicional. Ma.José, la pacificadora i amiga que tot ésser humà tindria que tenir, Montse: fidel amiga, Rosa  ; la Presidenta, Maco: amiga veïna i Pilar: bibliòfila-lectora nivell Premium, germana del Ramón: motor i raó de ser d'aquest club..I tot l'equip d'en Chef Rino: Gerard i Pedro

El mateix dissabte a les 19 h només érem 3, les millors amigues i prou, i malgrat l'entusiasme i alegria que sentim tots en sentir-nos recolzats, fora del teu espai familia, zona de comfort o racó espiritual....necessitàvem tertulians que haguessin llegit el llibre; cal diversitat d'opinió, interpretació i anàlisi per poder intercanviar i donar peu i sentit a la tertúlia.

19:01 hrs... arriba una altra sòcia, també amiga, 19:03, i una altra, 19:04 , arriba la presidenta, 19:06 la Pilar: mai haguessim pensat que veure-la ens faria tanta il.lusió: ella se l'ha llegit i ve per feina.Us adelantem que no li ha agradat gens, i que el personatge de Lord Henry li resulta nauseabund (agreed?).

Som 8, comencem?

Ens acompanyes?

Perfecte, gràcies per ser-hi - som-hi doncs.

Comencem


Resum del llibre d'Oscar Wilde

 

  • Títol: El retrat de Dorian Gray
  • Autor: Oscar Wilde
  • Gènere: Novel·la
  • Subgènere: Ficció gòtica, Novel·la filosòfica
  • Any de publicació: 1890

Introducció - Apunt històric - època - Societat

Abans de fer qualsevol debat és necessari fer una gran recerca, informar-nos de la època, país, cultura i moment en què l'escriptor va escriure la seva obra. Ens traslladem al Regne Unit, en Wilde va nèixer a Dublin que encara era estat del UK - al 1854 de fet era el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda fou un estat que existí entre l'1 de gener de 1801 i el 12 d'abril de 1927 a les Illes Britàniques format per la fusió del Regne de la Gran Bretanya i el Regne d'Irlanda en la signatura de l'Acta d'Unió de 1800.Va traduir vàries obres, fer teatre, i articles i comptes curts a vàries revistes.

Amb el vostre permís faig un "copy-paste" de Wikipèdia; 

En aquella època Wilde fou, durant alguns anys, el favorit i ídol del públic, i visqué envoltat de gran faust. Aleshores, ja gaudia d'una reputació universal i s'esperava d'ell una gloriosa carrera literària, quan el 1895 intentà un procés difamatori contra el marquès de Queensberry, i aquest, ensems, l'acusà del delicte d'homosexualitat. Detingut i després d'un sorollós procés, comprovada l'existència d'actes que queien sota el Criminal Law Amendement Act, el 27 de maig de 1895 fou condemnat a dos anys de presó amb treballs forçats. La sentència aixecà grans i nombroses protestes en els cercles literaris estrangers, però foren inútils: s'hagué d'extingir la seva condemna a Reading (Berkshire), on va compondre un commovedor llibre confessant la seva falta, titulat De profundis,(una meravella)  del qual es publicà només la meitat aproximadament: l'altra meitat fou dipositada a la mort de Wilde pels marmessors literaris d'ell mateix en el British Museum, perquè restés reservada fins al 1960, en què podria publicar-se.

La societat gaudia d'una estabilitat política, el pensament a l'època victoriana ve marcat per la moralitat i el puritanisme, per una exacerbació dels principis morals religiosos i a la repressió sistemàtica de les passions, en particular les d'ordre sexual i de les festes.La societat a l'època victoriana era plena de moralismes i disciplina, amb rígids prejudicis i severes interdiccions.Els valors victorians es podrien classificar com «puritans», destacant en l'època els valors de l'estalvi, l'afany de treball, l'extrema importància de la moral, els deures de la fe i el descans dominical com a valors de gran importància.

Qualsevol desviació de comportament es qualificava de llibertinatge i els actes homosexuals eren un delicte capital fins a 1861. L'homosexualitat era jutjada com una malaltia, igual que la histèria femenina, que fou àmpliament tractada en la literatura. Es consideraven malaltes les dones que presentaven símptomes com ara irritabilitat i “tendència a causar problemes”. Aquesta doble moral o jerarquia victoriana de valors en canvi veia amb bons ulls la prevalença dels fenòmens socials com la prostitució i el treball infantil.

Potser en Wilde ens volia relfectir en el seu retrat la societat de l'època, la doble moral, la estética i el que es veu per fora...i en el backstage és tot el contrari...

Doble moral?... De cara a la galeria?.. Mantenir les formes... una crítica en tota regla.

I si mencionem el capitalisme?...tenint la estética com a millor "hook"?...Sens dubte PLASMA LA REALITAT DE L'ÈPOCA corrupció, aparentar, hedonisme, hipocresia, misogínia, classisme....

El darwinisme promulgava la llei del més fort i pretenia demostrar científicament que la competició per a la dominació jeràrquica del més poderós era natural i més desitjable que la cooperació horitzontal entre iguals. Així, era la base que justificava el patriarcalisme i el colonialisme, uns pocs homes poderosos sobre les masses, obrers o fills de colònies. La cultura de l'esport i la competició, de l'expansió i del creixement infinit de poder i quantitat de diners, dit "progrés", com a base de la ideologia capitalista, que es revoltava sobre la monarquia. Una plètora de moviments socials va sorgir dels intents de millorar les condicions de vida imperant per a molts sota una rígida societat de classes.

Publicada el 1890, El retrat de Dorian Gray és l'obra magna d'Oscar Wilde. Amb ella, l'autor explica una història que ha obsessionat els artistes durant anys: la recerca de l'eterna joventut i el temor d'envellir i afrontar les teves accions.( I perquè no dir-ho, continua obsessionant a part de la nostra societat (parlo per la nostre Barcelona 2023).


Amb una trama plena de reflexions sobre l'hedonisme, el narcisisme o el dandisme, El retrat de Dorian Gray va començar com un relat curt i es va acabar convertint en una magnífica novel·la que continua captivant lectors avui dia.


 
MENÚ RÀPID


  • 1.- Personatges de El retrat de Dorian Gray
  • 1.1. - Personatges principals
  • 1.2. - Personatges secundaris
  • 2.- Resum de El retrat de Dorian Gray
  • 2.1. - Primera part 
  • 2.2. - Segona part 
  • 2.3. - Tercera part 
  • 2.4. - Quarta part 
  • 3.- Opinió del llibre

PERSONTAGES

Personatges principals

·  Dorian Gray: protagonista de l'obra. Anomenat “ el príncep blau ” per la seva promesa, Sibyl Vane, va heretar la seva bellesa de la seva mare, Lady Margaret Devereux. Es veu captivat per l'hedonisme que li presenta Lord Henry i comença a satisfer els seus plaers sense importar-li si són moralment acceptables o no.

·  Basil Hallward: un pintor humil i religiós de classe mitjana alta de l'època victoriana. Amic de Dorian Gray i autor del seu retrat. És ell qui presenta Dorian Gray i Lord Henry.

·  Lord Henry Wotton: anomenat per Dorian “ el príncep de la paradoxa ” , Lord Henry és un aristòcrata i un hedonista per excel·lència. Li deixa al Dorian un llibre  (Yellow booko) sobre els pecats del món, condemnant-lo a seguir aquests passos cap a l'infern.

Personatges secundaris

  • Sibyl Vane: promesa de Dorian, una noia amb què el jove s'obsessiona atès que
    s'enamora de l'ideal que en té, no d'ella en si mateixa. És una persona de classe baixa que es guanya la vida interpretant obres de Shakespeare en un teatre dels suburbis de Londres. És filla il·legítima d'un noble. Dorian se n'enamora perquè representa l'art; per això, quan ella abandona el teatre, Dorian l'abandona a ella.
  • James Vane: germà de Sibyl Vane, és un mariner que vol venjar-se de Dorian per considerar-ho el culpable de la mort de la seva germana. Mor d'un tret accidental obra d'un amic de Dorian Gray en un esdeveniment de caça després d'amagar-se en uns arbustos per matar Dorian.
  • Lady Brandon: senyora que introdueix Basil Hallward i Dorian Gray per primera vegada.
  • Alan Campbell: científic i antic amic de Dorian Gray. L'ajuda a desfer-se del cadàver de Basil i se suïcida dies després, incapaç de suportar la culpa.
  • Víctor: majordom de'n Dorian.Personatge fidel i lleial malgrat tot.

Resum - aviso que fem spòiler ...per si el vols llegir.

Primera part

Un pintor anomenat Basil Hallward i el seu amic, Lord Henry, són al saló de Basil contemplant un quadre . Hi apareix un home extraordinàriament atractiu,g uapo, bonic, un model que li encanta a Basil i encarna la concepció que aquest pintor té sobre la bellesa. Es tracta de Dorian Gray .

En una festa, Basil presenta Lord Henry i Dorian Gray i parlen sobre la fugacitat de la bellesa , que mai serà eterna. Així, Dorian comença a sentir enveja del seu propi quadre, ja que el Dorian plasmat en aquesta pintura mai no envellirà, no com ell. Durant un dinar a casa de Lord Henry, Dorian parla del seu amor, Sibyl Vane , amb què es prometrà al cap de poc temps. Sibyl anomena Dorian "el jove encantador", pel fet que ni tan sols sap el seu nom, però n'està molt enamorada.

Segona part


Basil, Lord Henry i Dorian Gray queden per sopar i parlar de Sibyl , amb qui Dorian s'ha compromès. Dorian assegura que n'està molt enamorat i es dedica a lloar la seva promesa. En acabar el sopar, Basil s'adona que Dorian no tornarà a ser el mateix després del casament.

Dies després, Dorian acudeix al teatre a veure la seva estimada, ja que Sibyl és actriu . Allà es troba amb una actuació penosa que l'entristeix, així que en parla, però Sibyl està molt contenta perquè s'ha adonat gràcies a aquesta lamentable actuació que el teatre és una farsa per a ella., l'amor és la seva veritable motivació.Tot i això, Dorian se sent traït davant aquesta revelació i decideix trencar el seu compromís i relació amb la noia , ja que diu que la volia per ser diferent i per com actuava, no per ella mateixa; fora de l'escenari, sinó per com actua.

Dorian torna a casa i es torna a fixar en el seu retrat. Aleshores, s'adona d'una cosa esgarrifosa: el retrat està sent transformat pel temps, envellint amb ell . Espantat, Dorian decideix tapar el quadre per no veure'l, ja que és incapaç d'assimilar la fragilitat de la seva bellesa i com el pas del temps l'acabarà minvant.

L'endemà, Dorian reflexiona sobre el que ha passat amb Sibyl i decideix visitar-la per disculpar-se. Just en aquell moment arriba Lord Henry, que informa Dorian que Sibyl havia mort aquella mateixa matinada i s'investigarien les causes. Dorian, en estat de xoc , se sent culpable i creu que Sibyl ha mort pel seu mal d'amors, així que es tanca i es passa els dies mirant el seu retrat.

Basil visitarà Dorian i li explica que vol exposar el quadre. Dorian s'espanta i li pregunta per què voldria exposar-ho ara i no abans, i Basil li confessa que sent per ell alguna cosa més que una simple amistat. Al final, Basil se'n va sense el quadre i Dorian trasllada el retrat a les golfes.

Tercera part

Dorian es passa els dies a les golfes, aïllat a la cambra de dalt, mirant el seu retrat i pensant en la sort que tenia per no envellir, tot i que el seu cos pintat cada cop l'espantava més. Una nit, Dorian es troba amb Basil, amb qui acaba xerrant llarg i estès i decideix convidar-lo a casa seva. Basil li detalla que les persones diuen que tot aquell que es relaciona amb Dorian, acaba malament. En resposta, Dorian decideix ensenyar-li el retrat com una manera de mostrar-li la seva ànima.
En veure el quadre, Basil s'espanta i diu a Dorian que la seva ànima és espantosa i el retrat, horrible. Dorian no pot suportar aquestes paraules, per la qual cosa comença a cultivar un odi irracional a Basil i al final, acaba assassinant-ho amb un punyal. No obstant això, Dorian se les enginya perquè ningú descobreixi que ell és l'assassí de Basil; contacta amb un amic científic seu a qui demana que elimini el cadàver amb substàncies químiques. Es tracta d'Alan, un científic, que acaba cedint perquè Dorian l'amenaça. El cadàver de Basil desapareix de la faç de la Terra, però al retrat apareixen taques de sang a les mans de Dorian. Curiòs com ningú, mai més, ni pregunta ni enyora al Basil....

Quarta part

Dorian va a una casa i hi troba molta gent fumant opi. Entre la gentada hi ha un mariner que s'abalança sobre ell; es tracta de James Vane, germà de Sibyl Vane, que vol venjar-se de Dorian, convençut que va ser ell qui va matar a la seva germana,però no acaba d'entendre com és tan jove...potser no ho és.... Dorian s'excusa dient que era jove aleshores, però dues dones li diuen al germà de Sibyl que Dorian sembla inmortal... mai envelleix.... fa 18 anys que és igual de jove.

Dies després del succés, Dorian acudeix a un sopar amb Lord Henry i es troba de nou amb el germà de Sibyl ; en veure'l, es desploma. L'endemà, Dorian es nega a sortir de casa, ja que té terrors i la culpa el corca per haver assassinat el seu amic Basil . Al tercer dia, Dorian gosa sortir de casa amb uns amics; van a caçar, i un dels amics mata un home per accident i Dorian comença a tenir un mal presagi. Li demanen que vagi a veure el cadàver a veure si ho reconeix i s'adona que la persona a qui el seu amic ha matat accidentalment és el germà de Sibyl Vane .

De tornada a casa, Dorian comença a pensar. Es tanca a la biblioteca, on hi ha un mirall; Dorian agafa el mirall, el tira a terra i el trenca a trossos. Aleshores, puja a la cambra de dalt, on hi ha el seu retrat, i li clava el punyal amb què va matar el seu amic Basil , ple d'ira. En apunyalar el retrat, Dorian sent un dolor insuportable que el fa cridar, desesperat; tant, que els seu criat Víctor puja a veure què passa. En arribar a la cambra, es troben el retrat de Dorian Gray esquinçat i un home estès a terra... que no reconeixen.... és un senyor totalment envellit amb un punyal clavat al cor ....només els anells confirmen que es tracta d'en Dorian. Per fi, Dorian havia alliberat la seva ànima de l'infern que vivia dins del retrat.

Opinió - Anàlisi - Interpretacions

El retrat de Dorian Gray és un símbol de l'art com a mirall de les accions de les persones. Al llarg de l´obra l´amor per la bellesa física apareix acompanyat d´una significació moral, seguida de l´autoconsciència.

El seu protagonista, Dorian Gray, representa l'excés d'hedonisme i esteticisme . Les seves accions es veuen impulsades per un conflicte existencial causat pel seu temor a envellir i, en darrer terme, a la mort mateixa. El mateix Lord Henry desperta a Dorian aquest temor a la mort i l'envelliment.

Amb El retrat de Dorian Gray Oscar Wilde sembla voler dir als lectors quins són els perills d'obsessionar-se per la bellesa física i els plaers : la perdició, arribar a un punt en què un es fa mal a si mateix i als qui l'envolten . Una novela filosófica que representa la obsessió per el poder de la joventut i la bellesa. ës , alhora, una reflexió sobre la natura de l'art i la estética. En resum, com l'obsessió per un cos bonic pot arribar a podrir les ànimes.

Moralitat - Estètica vs. ètica - Corrupció - influència - Debilitat - Homosexualitat - Hipocresia - Culpa - Venjança - Bondat - Maldat - Sexe - Amor - Cultura - Art - bellesa - Ànima - Puritanisme - Moral - Doble Moral- 

Psiconàlisi

Comptem amb l'opinió d'una tertuliana psicològa;  la Thaïs , i ens informa que el llibre va ser escrit en plena època Freudiana, la novela ve a ser una dicotomia entre el bé i el mal, on cada personatge adopta el plaer: essent el pintor Basil la bondat i en Lord henry el mal. Un angelet i un dimoni, les veus de qualsevol consciència que poden influir sobre un Dorian totalment influenciable i dèbil.

Cal esmentar també un paral.lelisme amb la teoria Freudiana - el jo, (Dorian) el ello (Basil) i Super jo (Lord Henry)....però això dona per un altre cafè...Com un Narcís que s'ofega al llac, trobant la seva pròpia fatalitat, el final de Dorian Gray és força similar . Però ho fa de manera més descarnada. Les ganivetades que dirigeix el quadre i l'assassinat del “Jo” juntament amb el “super-Jo” idealitzat es converteixen en un únic acte de suïcidi. És en aquesta acció on, amb molta dificultat, el personatge es desempallega d'aquest egoisme. Es deslliura de l'instint de conservació que va lligat a tot ésser humà, naturalment narcisista.

Succeeixi a través d'elegants traços de pinzell o de paraules angleses o bé amb un tosc pal de selfie el narcisisme és una realitat invariable en el temps. Freud deia que el valor de quant bell i perfecte existeix només resideix en la seva importància per a la nostra percepció. No cal que li sobrevisqui i, en conseqüència, és independent de la seva perduració en el temps.

SíMBOLS

  • Les flors - daffodils
  • La rosada escarlata
  • El Llibre groc 
  • El retrat
  • Els anells

EL QUE MÉS T’HA AGRADAT

Wilde converteix el retrat de Dorian Gray en un símbol de l'art com a mirall de les accions dels homes. De manera que l'efecte estètic: l'amor per la bellesa física apareix acompanyat d'una significació moral, a la qual seguirà l'autoconsciència.

Fins i tot pensem que potser els 3 personatges, amb un missatge antipuritanisme religiòs - certa relació dels 3 protagonistes amb el lector: creant  amb una trinitat, però clarament interpretem el bé i el mal: i nosaltres com a esser humà que tenim el poder, o el risc, de caure en el bàndol equivocat.Una exquisida reflexió sobre la natura de l'art i la estètica. En resum, com l'obsessió per un cos bonic pot arribar a podrir les ànimes.El retrat com una al.legoria, és el reflexe de l'anima. El mirall de l'anima.

El missatge de la novel.la: Sense redempció, i canviant l’actitud , no hi ha perdó possible.

EL QUE MENYS

Amb el missatge i al relflexió que ens covida en quasi cada capítol, ens perdem una mica entre lectura i pensament /reflexió.

La debilitat d'en Dorian versus la influència negativa de Lord Henry.

El personatge de Lord Henry...

FRASE ESCOLLIDA:

"Quan som feliços , sempre som bons, però no quan som bons; som feliços" “When we are happy, we are always good, but when we are good, we are not always happy.” 

VALORACIÓ:

4*** / 5*****

 I a tu , que t’ha semblat?


GRÀCIES PER ACOMPANYAR-NOS✊💫SEGUIM!


SI t’animes, la propera lectura será el 2n Dissabte de Febrer

DIMARTS AMB MORRIE -    MARTES CON MI VIEJO PROFESOR – MITCH ALBOM

DISSABTE 11/02

9 Hrs Club Tennis Ribes




Comentarios

Entradas populares de este blog

Temporada 23/24

EL BALCON DEL OLVIDO - ESTEBAN MONEO - 17/06/2023

PREPARANT TEMPORADA 2023/24