Febrer 25 - 8/02 - La reina del Sur - Arturo Pérez Reverte
Empoderament i desigualtat de gènere: La protagonista, Teresa Mendoza, passa de ser una jove sense recursos a convertir-se en una figura poderosa dins el món del narcotràfic. Aquest camí de superació, tot i ser fosc i ple de violència, és també un reflex de com les dones poden empoderar-se en un món dominat per homes. Pots discutir la manera com el llibre tracta la fortalesa i vulnerabilitat de Teresa, i com la seva transformació és un exemple de resiliència en un context de gran desigualtat de gènere.
Violència i poder: El narcotràfic és una part central de la novel·la. Com es representa la violència? Quins són els límits morals de la protagonista? Es pot justificar la violència en nom de la supervivència i l’ambició personal? Aquest tema pot generar un debat sobre la moralitat, les decisions difícils i la dinàmica de poder que afecta tant els individus com la societat en general.
Relacions humanes i lleialtat: Una altra qüestió interessant és com les relacions entre els personatges es construeixen sobre la lleialtat, la traïció i el poder. Teresa es relaciona amb altres personatges, molts dels quals són tràficants o membres d'organitzacions criminals, i la seva lleialtat s’examina a mesura que la història avança. Pots parlar de com els valors de lleialtat o traïció influeixen en les decisions i el destí de la protagonista.
Fugida i identitat: Teresa, en diversos moments de la novel·la, intenta escapar de la seva vida anterior i començar de nou, però els seus arrels i la seva identitat continuen perseguint-la. Aquest tema sobre la identitat i el desig de fugir del passat és interessant per discutir com el passat d’una persona (seva història, decisions) pot influir sempre en el seu futur.
Crítica social i política: La novel·la presenta una crítica al narcotràfic i a les estructures de poder associades a ell, però també a les societats que permeten i fins i tot recolzen aquestes pràctiques. Es pot debatre sobre com el sistema social i polític en què Teresa es mou la condiciona, i quin paper tenen els governs, les institucions i la societat civil en el fenomen del narcotràfic.
Cultura i llengua: La novel·la també aborda les diferències culturals i lingüístiques a mesura que Teresa es trasllada entre diversos països i cultures. Això permet obrir un debat sobre com les diferents cultures i idiomes afecten les relacions i la percepció del món, especialment quan es tracta d’uns temes tan universals com la violència i el poder.
Destí i elecció personal: Teresa Mendoza sembla estar atrapada en un món de decisions que no sempre controla. Quina influència tenen les seves pròpies decisions en el seu destí i fins a quin punt està condicionada per l'entorn i les circumstàncies? Aquest tema pot generar una reflexió sobre el paper de l'individu en la creació del seu propi camí.
GOAL: estimular un debat profund sobre els conflictes interns dels personatges, la moralitat, la societat, i la relació entre el bé i el mal en una realitat complexa i corrupta. També podem vincular els temes del llibre amb situacions actuals, com la violència relacionada amb les drogues i les seves conseqüències a la societat
Frase: (de la tinent O'Farrell) - Los libros son puertas que te llevan a la calle,decía Patricia.Con ellos aprendes,te educas,viajas, sueñas, imaginas, vives otras vidas y multiplicas la tuya por mil.A ver quiente da más por menos,Mejicanita.
Y también sirven para tenr a raya uchos fantasmas, soledades y mierdas así.A veces me pregunto como conseguís montároslo las que no léeis
Personatge favorit :TERESA MENDOZA
Puntuació: 4*
Comentarios
Publicar un comentario