1er Cafè Literari - 2024 - El caçador d'estels

 



El caçador d'estels
Khaled Hosseini 

Khaled Hosseinig - Kabul, 4/03/1965 

Dissabte dia 13 de gener, avui és el 1er Cafè Literari de l'any 2024.

Comencem  l'any amb força (i amb força grip i gastro entre motls de nosaltres).El cafè avui ha sigut doble, una 1ª sessió amb el Sr.Jaume Estapà on hem parlat del barri de Gràcia , Barcelona en el seu llibre Carrer de Maria (mireu el post aquí), i continuem amb en Hosseini.

Com sempre, els tertulians més fidels i noves cares fant d'aquest cafè un moment on la història, la lectura, la geografia i la cultura crean un ambient únic.

El caçador d'estels és una novel.la  sobre l'amistat, la traïció i el preu de la lleialtat. Khaled ens explica les vivències de dos nens que viuen a Kabul. Com desde que neixem (ja ho vam veure amb els personatges de la Trena) ja estem destinats (i predestinats) a un tipus de vida o un altre.L'Afganistan, les classes socials, els russos, els talibans, la migració humana, l'abús sexual infantil, culpabilitat.

En aquest cas tenim a l'Amir i en Hassan.Un pasxtun i un hazara (suniita i xiita Aquesta és la inoblidable i colpidora història de l’amistat entre l’Amir i en Hassan, dos nens que creixen junts a Kabul durant els últims dies de la monarquia afganesa, un d’ells, fill d’un home ric i poderós, i l’altre, un hazara de classe inferior. Després de la invasió soviètica, l’Amir i el seu pare abandonen el país i comencen una nova vida a Califòrnia. Però el passat sempre torna, i el pes de la traïció de vegades esdevé massa feixuc. Una bellíssima novel·la sobre l’amistat, la traïció i el preu de la lleialtat. 

Les vicissituds històriques i personals els acaben separant, però un fil invisible els manté connectats. 

El llibre narra la història de Amir, un nen del barri Wazir Akbar Jan de Kabul, i del seu millor amic, Hassan, un servent hazara del seu pare. Amir es proposa guanyar una competició d'estels, encara que això signifiqui sacrificar la seva amistat amb Hassan.Fer volar estels, d'aquí el títol de caçador d 'estels o Kite runner, és un joc que tots els nens de Kabul somiant en guanyar,l'Hassan és el gran caçador d'estels, i és aquell dia , que ell i l'Amir guanyen i va corrent buscant l'estel perdedor -Per tu, mil vegades més".Es en aquesta cerca quan rep una agressió de la qual l'Amir és testimoni i paralitzat per la por...la vergonya..la cobardia...els gelos...li pesarà (i perseguirà) tota la vida.

La trama transcorre "sobre el teló de fons d'un Afganistan respectuós de les seves riques tradicions ancestrals" mentre durant l'hivern de 1975 a Kabul "la vida es desenvolupa amb tota la intensitat, la puixança i el colorit d'una ciutat confiada en el seu futur i ignorant que s'aveïna un dels períodes més cruents que han patit els mil·lenaris pobles que l'habiten".

Aquest article de Wikipèdia té un resum del tot encertat i complert.

https://ca.wikipedia.org/wiki/El_ca%C3%A7ador_d%27estels

A l'hora d'analitzar la novel.la, entrem en debat e intercanvi de percepcions....tots estem d'acord amb la lleialtat de'n Hassan i la seva bondat i fidelitat incondicional (potser innata..potser part de ser un hazara).

En Baba , el pare de l'Amir i que també tracta al Hassan com a fill, L'Ali, el seu servent -germà..per ell el robatori és l'acte més vergonyòs de tots.Pecat."no hi ha acte més miserable que robar",  I desde el 1975 fins que emigar d'Afgnsita que mostra el seu rebuig pels seus companys musulmans més extremistes -  

No apareixen masses dones , tots dos son orfes, en Amir es cassarà a San Francsico on va emigrar per una vida millor, i tornarà a l'Afganistàn per trobar la redempció , i "tornar a ser bó"

L'amic Rahim Khan també és un personatge força imporant e influent sobre la vida de l'Amir.

Anàlisi del Cafè:

Genère -Novel.la (distubida en capitols)

Context - Afganistàn desde la invasió soviètica (1979) fins a Estat Islàmic de l?Afganistàn (talibans 1991)

https://ca.wikipedia.org/wiki/Guerra_afgano-sovi%C3%A8tica

Inicia a 1975 Afganistàn i acabem a San Francisco al 1996

El 1979, la Unió Soviètica va envair l'Afganistan. El 1981, el seu pare va agafar Amir i va fugir a PeshawarPakistan per escapar de la guerra, deixant la casa a Rahim Khan perquè la cuidés. 

La dissolució de la Unió Soviètica a finals del 1991 va ser el començament del final de la RDA: amb la seva economia destrossada, l'estat afganès depenia completament de l'ajuda de Moscou, no només per a l'ajut militar, sinó també per al subministrament de cereals i combustibles. El nou govern rus de Boris Yeltsin va decidir trencar els vincles amb Kabul, deixant el país en un immens caos:[34] l'exèrcit afganès va perdre les seves capacitats militars residuals i es va dividir en faccions hostils. A principis de 1992, les columnes de mujahidins marxaven cap a Kabul des de diverses direccions.[7] El 17 d'abril, els uzbeks de Dostum, les milícies paixtus d'Hekmatyar i les milícies tadjiks de Massoud van entrar a Kabul mentre Najibullah trobava refugi a la seu de l'ONU a la capital.[35] El règim del PDPA va ser suprimit de facto i en el seu lloc els líders rebels van proclamar l'Estat Islàmic de l’Afganistan.

Talibà és un mot d'origen paixtu (طالبانṭālibān, plural en paixtu de l'àrab طالبṭālib) que significa «estudiant», referint-se específicament en aquest cas a un «estudiant de religió».[1] Aquest mot fou adoptat per autodesignar un moviment fonamentalista musulmà que instaurà l'anomenat règim talibà o dels talibans a l'Afganistan entre els anys 1996 i 2001. A l'agost del 2021, i després de la retirada de les tropes dels EUA, van tornar a prendre control del país.

Trama - L'amistat entre dos nens

Personatjes

  • Hassan, l'amic més fidel i íntim de la infància d'Amir. Hassan sempre ha estat lleial a Amir, i finalment va ser assassinat pels talibans per protegir la casa d'Amir. A mesura que la trama avança, els lectors finalment descobreixen que Hassan és, de fet, el fill il·legítim del pare d'Amir i la dona d'Ali, Sanaubar, un secret que Hassan ha mantingut en secret durant tota la seva vida. Segons la llei tribal local, això vol dir que Hassan és en realitat un nen del poble pastún.
  • Baba, el pare d'Amir també és pare d'Hassan, es pot dir que combina les personalitats d'Amir i Hassan. Va dir que el robatori és l'arrel de tots els pecats, però ell i la dona d'Ali van donar a llum a Hassan, van robar la seva lleialtat a Ali, va amagar la veritat a Amir, va amagar Hassan, van robar a Hassan L'amor patern i la identitat social que s'hauria d'haver rebut. . A la novel·la, el seu pare més tard va portar Amir a fugir als Estats Units, on treballava en una benzinera. El 1987, poc després de casar-se Amir i Soraya, va morir d'un càncer de pulmó.
  • Assef, el dolent principal de la novel·la. El seu pare és afganès i la seva mare alemanya. Creia en el nazisme i predicava la superioritat dels pasxtuns sobre els perills. Ja d'adolescent un assetjador del barri, Amir el considera una "sociópata" Assef va cometre molts crims quan era jove: va intimidar a Amir i Hassan, va violar a Hassan per venjar-se d'Amir i més tard va donar a Amir una còpia de l'autobiografia d'Adolf Hitler com a regal d'aniversari. Quan era adult, es va unir als talibans, es va convertir en el seu líder, va empresonar el fill d'Hassan Sohrab i va abusar sexualment d'ell.
  • Ali, el servent Hazara de Baba, la gent creun que és el pare d'Hassan. Quan era jove, els seus pares van morir en un accident de trànsit, i va ser adoptat pel pare del Baba. Ali va patir poliomielitis abans, que li va incapacitar la cama dreta, i sovint va ser assetjat i torturat per nens locals. Va acabar colpejant accidentalment una mina terrestre a Hazarajat i va morir.
  • Rahim Khan, l'amic lleial i soci de negocis de Baba, i el mentor d'Amir a la vida. Anima el jove Amir a seguir una carrera en la literatura. Més tard, quan estava greument malalt, va convèncer Amir, que ja s'havia establert als Estats Units, perquè tornés al Pakistan, li va dir la veritat sobre l'experiència vital d'Hassan i li va demanar que rescatés el fill d'Hassan, Sohrab, i finalment va morir pacíficament.
  • Sohrab, en fill d'Hassan, s'assembla molt a Hassan quan era petit. Va ser enviat a viure a un orfenat després que els talibans afusellaven els seus pares, però Assef se l'emporta i el va mantenir captiu com el seu esclau sexual. Aleshores, Amir el va rescatar i el va adoptar després de passar per diversos girs i voltes.
  • Soraya, esposa d'Amir, filla d'un general també de l'Afganistan. A causa del seu comportament voluntari i temerari quan era jove, no podia tenir fills després del matrimoni, però a Amir no li va desagradar per això. La bondadosa Soraya va animar el seu marit a redimir els seus errors passats ia redimir-se, i va proposar adoptar Sohrab (fill del germà d'Amir, Hassan).


Missatge - L'amistat incondicional.


Percepció/opinió del llibre:


El q més t'ha agradat - L'amistat d'en Hassan i lleialtat absoluta.

El que menys - La cobardia d'en Amir (altres l'entenem com a gelos...i altres com a complexe de pare - trair el teu millor amic per amor del teu pare .

Com pot arribar a ser tan crul amb en Hassan

Personaje TOP - Rahim Khan

Personaje OFF - Assef

Frases culpidoras - Y la frase que te ha "marcado"

"Quina classe de país és aquest on ningu es fia de ningú." (referint-se a USA)

"Es aquí a l'hospital on la gent creu en Deu"


Curiositat - L'estel com a simbol - la llibertat, volatilitat, fragilitat.

Paraula d'or - totes les islàmiques.

Que creus que ens vol transmetre l'escriptor?.Missatge.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Temporada 23/24

EL BALCON DEL OLVIDO - ESTEBAN MONEO - 17/06/2023

PREPARANT TEMPORADA 2023/24